35 yıllık doktor uyardı: Asla almamanız gereken 3 vitamin takviyesi

Son yıllarda, vitamin takviyeleri özellikle sağlığına özen gösteren kişiler arasında oldukça popüler hale geldi. Ancak, bilinçsizce kullanılan bu takviyeler, vücutta çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Takviyelerin sağlığa olan katkıları konusunda genel bir tartışma bulunmamakla birlikte, yanlış kullanımın olumsuz etkiler yaratabileceği konusunda uzmanlar uyarıda bulunuyor.

Fonksiyonel tıp doktoru Dr. Jaban Moore, özellikle bazı vitamin takviyelerinin potansiyel zararları hakkında açıklamalarda bulundu. Instagram’da yaklaşık 700 bin takipçisi bulunan Dr. Moore, bu konuda bir video paylaşarak, uzak durduğu takviyeler hakkında bilgiler sundu. “Takviye dünyası bazen büyük ilaç şirketleri kadar farklı değil. Ne aldığınızı bilmek için etiketleri okuyun,” diye uyarıda bulunan Dr. Moore, aynı zamanda bazı vitaminler yerine alternatif önerilerde bulundu.

B12 VİTAMİNİ

Dr. Moore’un uyardığı ilk takviye, Vitamin B12. Bu vitamin, vücudun sinir sisteminin sağlıklı çalışabilmesi, DNA üretimi ve kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. B12 vitamini, et, balık, süt ve yumurta gibi hayvansal gıdalardan doğal olarak alınabilir. Dr. Moore, sentetik B12 formu olan siyanokobalaminin sağlık açısından zararlı olabileceğine dikkat çekerek, “Siyanür içeren ve ekstra detoksifikasyon gerektiren sentetik bir B12 formu olan siyanokobalamin kullanmayın. Bunun yerine metilkobalamin alın,” şeklinde bir tavsiyede bulunuyor.

MAGNEZYUM TAKVİYELERİ 

Magnezyum, vücutta pek çok önemli işlevi yerine getiren bir mineraldir. Kas ve sinir fonksiyonları, kemik sağlığı, kan şekeri düzenlemesi gibi pek çok alanda faydalıdır. Ancak Dr. Moore, magnezyum takviyesi alırken dikkat edilmesi gereken bir nokta olduğunu vurguluyor.Magnezyum oksit ve magnezyum sitrat gibi formüllerin müshil etkisi yapabileceğini belirten Dr. Moore, “Sadece müshil özelliklerini istemiyorsanız magnezyum oksit veya sitrat kullanmayın. Magnezyum seviyelerini yenilemek için magnezyum glisinat tercih edin,” diye öneriyor.

DEMİR TAKVİYELERİ

Demir, kırmızı kan hücrelerinin bir parçası olarak oksijen taşımada önemli bir rol oynar. Demir eksikliği, anemiye yol açabileceği için, demir takviyeleri bazı kişiler için gerekli olabilir. Ancak Dr. Moore, demir sülfat gibi bazı demir takviyelerinin sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekiyor. 

“Demir sülfat kullanmayın,” diyen Dr. Moore, bunun sindirim sorunlarına ve kabızlık gibi rahatsızlıklara neden olabileceğini belirtiyor. Dr. Moore, feröz bisglisinat formunun daha nazik olduğunu ve vücut tarafından daha iyi emildiğini söylüyor. Ayrıca, “Hem demir ise en biyoyararlanımlı formdur,” diyerek, en etkili demir türü hakkında da bilgi veriyor.

Vitamin ve mineral takviyeleri, sağlığımıza katkı sağlasa da yanlış kullanıldığında istenmeyen yan etkilere yol açabilir. Dr. Jaban Moore’un paylaşımları, bu takviyelerin doğru şekilde ve bilinçli kullanılmasının ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Takviye kullanmadan önce, doğru seçimleri yapmak ve etiketleri dikkatlice okumak sağlık açısından büyük önem taşıyor.

Related Posts

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Ülkemizden gençler ‘kaygılı’: ‘Gençlerin ülkemizde yaşam kaygısı yüksek’

Türkiye’de gençlerin en büyük sorunlarından biri gelecek kaygısı. Zorlaşan hayat şartları gençleri, geleceğe karşı umutsuzluğa düşürüyor. Şen, bu sürecin gençleri nasıl etkilediğini gazetemize anlattı.

Kanal İstanbul gibi ‘çılgın’ projeler sağlık sorunlarına da neden oluyor: ‘Kentin ısısını artırıyor’

Kanal İstanbul gibi projelerin kentlerde beton yoğunluğunun artmasına neden olduğunu belirten Prof. Dr. Köktürk, “Kirli hava ve artan sıcaklıklar sağlığımızı tehdit ediyor” diye konuştu.

Halsizlik, unutkanlık, yorgunluk… Sebebi sandığınızdan farklı olabilir!

Sürekli yorgun, dalgın ve unutkan mı hissediyorsunuz? Nedeni düşündüğünüzden daha basit olabilir! Uzmanlar demir eksikliğinin sadece kansızlık değil, birçok başka rahatsızlığı da tetiklediğini söylüyor. Peki doğal yolla nasıl önlenir?

Beyni güçlendiren altın üçlü açıklandı!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Başaran, selenyum, çinko, Omega-3 ve kafein gibi nörobesinlerin beyin sağlığını koruduğunu ve bilişsel performansı artırmaya yardımcı olduğunu belirtti. Zihinsel verimlilik için doğru besin tercihleri büyük önem taşıyor. İşte uzmanlara göre beyninizi besleyen ve performansınızı artıran o nörobesinler…