Rize Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Trump tarifeleri esnetti, piyasalar şenlendi: Küresel borsalarda iyimser rüzgar

ABD'nin bazı teknoloji ürünlerine uygulanan tarifeleri ertelemesi ve ticaret müzakerelerine açık kapı bırakması küresel piyasalarda risk iştahını artırdı. Trump'ın ilaç ve otomotiv sektörlerine dair esnek mesajları dikkat çekerken, Asya ve Avrupa borsaları yükselişe geçti. Borsa İstanbul da günü alıcılı kapattı.

“`html

Piyasalarda İyimserlik Hakim, ABD Ticaret Görüşmeleri Takip Ediliyor

Küresel finans piyasalarında, ABD’nin ticaret tarifelerini ertelemesi sonrasında müzakerelere dair artan olumlu beklentilerle birlikte bir yükseliş gözlemleniyor.

ABD’nin korumacı ticaret politikası çerçevesinde atılan adımlar, yatırımcıların ilgisini canlı tutarken, ülkeler arasındaki müzakere süreçlerine dair haber akışları da yakından izleniyor. Karşılıklı olarak uygulanan tarifelerin yarı iletken ve belirli teknoloji ürünlerini kapsamayacağına dair açıklamalar sonrası artan risk iştahı, piyasalardaki yönü etkilemeye devam ediyor.

Dün yaptığı açıklamalarda ABD Başkanı Donald Trump, ilaç sektörüne yönelik yeni tarifeleri yakın zamanda açıklayacaklarını belirtirken, ilaç üretimini ülkeye geri çekmeyi hedeflediklerinin altını çizdi.

Trump, tarifeler hakkında görüşlerinin sabit olduğunu ancak bazı durumlarda esneklik gösterebileceğini, kimseyi zor durumda bırakmamak adına çaba göstereceğini ifade etti. Beyaz Saray Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Kevin Hassett ise tarife müzakerelerinde olumlu cevaplar aldıklarını belirterek, bu yıl ABD’nin “yüzde 100 ihtimalle resesyona girmeyeceğini” vurguladı.

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamaları da dikkatle takip ediliyor. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, işletmelerin tarife maliyetlerini hızla yansıtmaları halinde enflasyonun önümüzdeki aylarda yüzde 5 seviyelerine yükselebileceğini bildirdi. Waller, şu an için resesyon riskinin, enflasyon riskini geride bıraktığını düşündüğünü belirtti.

Teknoloji Hisseleri Yükselişte

Uzmanlar, bazı teknoloji ürünlerinde tarifelerin karşılıklı olarak muaf tutulmasının, büyük teknoloji devleri için önemli bir avantaj sağladığını ancak belirsizliklerin hala devam ettiğini aktarıyor.

Son gelişmeler ışığında Apple’ın hisseleri yüzde 2,2 oranında artış gösterirken, Alphabet’in hisseleri yüzde 1,3 yükseldi. Bunun yanı sıra, Meta’nın hisseleri yüzde 1,2 ve Amazon’un hisseleri ise % 1,5 düşüş kaydetti.

Trump’ın otomobil üreticilerinin üretimlerini ABD’ye taşımak için “biraz zamana ihtiyaçları olduğunu” söylemesi üzerine otomotiv sektöründeki şirketlerin hisselerinde de önemli hareketler gözlemlendi. Bu çerçevede, Ford Motor’un hisse değerinde yüzde 4, General Motors’un ise yüzde 3,5 artış yaşandı. Stellantis şirketinin hisseleri ise yüzde 5,6 yükseldi.

Ayrıca, dün beklenenden iyi sonuçlar açıklayan Goldman Sachs’ın hisseleri de yaklaşık yüzde 2 artış görüldü. Bugün Bank of America ve Citigroup’un birinci çeyrek finansal sonuçlarının açıklanacağı belirtiliyor; analistler, bilanço sezonuyla birlikte hisse senetleri ve sektör bazında dalgalanmaların artabileceğine dikkat çekti.

Korku Endeksi Düşüşte

Tarifelere ilişkin son gelişmelerin ardından “korku endeksi” olarak bilinen VIX Endeksi, S&P 500 ile ilgili dalgalanmaları göstererek yaklaşık yüzde 17,8 düşerek 30,9 seviyesine geriledi.

New York Borsası’nda, Nasdaq endeksi yüzde 0,64, S&P 500 ise yüzde 0,79 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,78 değer kazandı. Ancak ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni düşüşlerle güne başladı.

Dün, ABD’nin 10 yıllık tahvilleri alış ağırlıklı bir seyrin ardından, 10 yıllık tahvil faizleri şuan 11 baz puan düşerek yüzde 4,36’dan işlem görüyor. Dolar endeksi ise yüzde 0,2 düşüşle 99,7 seviyelerinde değişim gösteriyor.

Altın ons fiyatı, dün yüzde 0,9 gerileyerek 3,210 dolardan kapanırken, yeni günde yüzde 0,5 artışla 3,228 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,1 değer kazanarak 64,6 dolara yükseldi.

ABD ve Avrupa Arasındaki Tarife Müzakere Süreci

Avrupa borsaları, müzakere iyimserliğinin etkisiyle pozitif bir kapanış gerçekleştirirken, Avrupa Birliği (AB) ile ABD arasında ilk müzakereler gerçekleşti.

Tarifeler hakkında görüşmeler yürütmek üzere ABD’ye giden AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic, ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer ile bir araya geldi.

Sefcovic, AB’nin sanayi mallarına yönelik karşılıklı sıfır gümrük vergisi teklifi ve tarife dışı engellerin ele alınması için iki tarafın iş birliği içerisinde çalışmasının kritik olduğunu vurguladı.

Analistler, AB ve ABD arasındaki müzakerelerin küresel ticaret sistemi için önem taşıdığına değinerek, Avrupa’nın en büyük ihracat partnerinin ABD olduğunu aktardı.

Öte yandan, bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın yapacağı açıklamalar yatırımcıların ilgisini çekiyor. Dün, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 2,14, Almanya’da DAX 40 yüzde 2,85, Fransa’da CAC 40 yüzde 2,37 ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 2,88 yükseldi. Avrupa’da, endeks vadeli kontratlar ise yeni güne pozitif bir yönle başladı.

Asya Piyasaları Olumlu Seyrediyor

Asya borsalarında, yarı iletken ve bazı teknoloji ürünlerine dair tarife muafiyetlerine dair iyimserliklerden kaynaklı bir yükseliş gözlemleniyor. Bu eğilim, otomobil hisselerindeki değer artışı ile dikkat çekiyor.

ABD’nin otomotiv sektörüne uyguladığı tarifelerin yine müzakere edilebileceğine dair gelen haberler, bölge endekslerinde risk iştahını destekliyor. Japon otomotiv firmalarından Toyota hisseleri yüzde 4,9, Suzuki’nin hisseleri yüzde 4,7, Subaru’nun hisseleri yüzde 4,4, Mazda’nın hisseleri yüzde 4,2 ve Honda’nın hisseleri yüzde 4,1 değer kazandı. Güney Koreli otomobil üreticileri Hyundai Motor ve Kia’nın hisseleri ise sırasıyla yüzde 4,7 ve yüzde 3,9 arttı.

Ayrıca, Güney Kore hükümeti, yarı iletken endüstrisi için 23 milyar dolarlık destek paketi açıkladı. Hükümetten yapılan açıklamada, artan politik belirsizlikler ve Çinli rakiplerle yaşanan rekabetin gündeme geldiği belirtilerek, bu destek paketinin gerekliliği vurgulandı.

Tüm bu gelişmelerle, kapanışa yakın, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,1, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1, Hong Kong’da Hang Seng endeksi ise yüzde 0,1 yükseldi. Ancak Çin’de yer alan Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 değer kaybetti.

Borsa İstanbul’da Alıcılı Seyir Devam Ediyor

Yurt içindeki Borsa İstanbul’da alış ağırlıklı seyirle BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,45 değer kazanarak 9,423.62 puandan kapandı. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) ise BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontratın yüzde 0,1 artışla 10,474.00 puana çıkmasını sağladı.

Dolar/TL, dün yüzde 0,1 düşüş göstererek 38.0305’ten kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında 38.0400 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde bütçe dengesi verilerine, yurt dışında ise Almanya ve Euro Bölgesi’nde Zew Ekonomik Güven Endeksi, Euro Bölgesi’nde ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması ile ABD’de New York Fed İmalat Endeksi gibi önemli verilere odaklanacaklarını belirtiyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde ise 9,550 ve 9,650 puanın direnç, 9,400 ve 9,300 seviyelerinin destek konumunda olduğu ifade ediliyor.

Bugün piyasalarda takip edilecek veriler:

  • 09:00 – İngiltere, şubat ayı işsizlik oranı
  • 11:00 – Türkiye, mart ayı bütçe dengesi
  • 12:00 – Almanya, nisan ayı Zew Ekonomik Güven Endeksi
  • 12:00 – Euro Bölgesi, nisan ayı Zew Ekonomik Güven Endeksi
  • 12:00 – Euro Bölgesi, şubat ayı sanayi üretimi
  • 15:30 – ABD, nisan ayı New York Fed İmalat Endeksi
  • 19:00 – Euro Bölgesi, ECB Başkanı Christine Lagarde’ın konuşması

“`