İstanbul’daki depremin ilk teknik analizi: 15 kilometrelik segment kırıldı

İstanbul’daki 6,2 Büyüklüğündeki Depremin Teknik Analizi Yayımlandı

İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depreme ilişkin ilk teknik analiz yayımlandı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremin ardından 184 artçı sarsıntı kaydedildiğini bildirdi.

DEPREM ORTA MARMARA SEGMENTİNDE GERÇEKLEŞTİ

AFAD’dan yapılan açıklamada, dün saat 12.49’da Marmara Denizi’nde Silivri açıklarında 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldiği depremin, Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Orta Marmara içinden geçen segmenti üzerinde gerçekleştiği belirtildi.

Marmara Denizi’nde dün meydana gelen depremin merkez üssü

“ARTIÇI SARSINTILAR ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE DE SÜREBİLİR”

Depremin, yüzeyin yaklaşık 7 kilometre derinliğinde meydana geldiği ve 13 saniye sürdüğü kaydedilen açıklamada, “Deprem dış merkezden 300 kilometre yarıçaplı bir alan içindeki illerimizde hissedilmiştir. Ana şok sonrasında şu ana kadar toplam 184 artçı sarsıntı kaydedildi. 4 ve üzeri büyüklükteki artçı sayısı 7’dir. Bu artçı sarsıntılar önümüzdeki günlerde bir süre daha devam edebilecektir.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, depremin ardından gelişen artçıların dağılımının, doğuya doğru yaklaşık 10-15 kilometrelik bir hat üzerinde yoğunlaştığı aktarılarak, artçı sarsıntıların özellikle Marmara Orta Çukuru’nun kuzey kenarında ve ana fay izine yakın bölgelerde toplandığı anlatıldı.

Açıklamada, farklı disiplinlerden akademisyenlerden oluşan “AFAD Deprem Bilim Kurulu” üyelerinin İstanbul’daki depremlere ilişkin değerlendirmelerine de yer verildi.

İstanbullular depremin ardından parklara akın etti

“15 KİLOMETRELİK KIRIK”

Bilim Kurulu’nun değerlendirmelerinin zaman zaman kamuoyuyla paylaşılacağı belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Deprem Bilim Kurulu Yerbilimleri Üyelerimiz yaptığı değerlendirmede, 6,2 büyüklüğündeki deprem yüksek ivme değerlerine sahip değildir.

Deprem, Kuzey Anadolu Fayı’nın kırılma mekanizması ile uyumlu olarak sağ yanal doğrultu atımlı bir kırılma mekanizmasını işaret etmektedir. İlk analizler yaklaşık 15 kilometre uzunluğunda, 9,5 kilometre genişliğinde bir segmentin kırıldığını göstermektedir.

Fay üzerindeki sağ yanal yer değiştirme 30 santimetre civarındadır. Yapı hasarlarının tespiti yerinde inceleme gerektiren teknik bir süreç olup,
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız görevlileri saha tarama çalışmalarını sürdürmektedir. Şu ana kadar 112’ye gelen çağrı sayısı 10 bini aşmıştır. Bunların 296’sı yapılarla ilgili vatandaşlarımız tarafından yapılan bildirimlerdir.

Vatandaşlarımızın bu tür binalara resmi teknik görevliler gelip gerekli incelemeyi yapıncaya kadar girmemeleri ve uzak durmaları önerilmektedir.”

Deprem vatandaşlar arasında panik yarattı

“ARTÇILARA KARŞI TEDBİRLİ OLUNMALI”

Kurulun riskli olduğu düşünülen binalara girilmemesinin önem arz ettiğini değerlendirdiği belirtilen açıklamada, “Binası ile ilgili şüphesi olan vatandaşlarımız 112 Çağrı Merkezi’ne durumu bildirmelidir.” ifadesine yer verildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Ana şoktan sonra devam eden artçı sarsıntılar nedeniyle belirli bir süre daha belli bir büyüklüğe varan depremler olması muhtemeldir. Halkımızın sakin olması, bu tür sarsıntılarda panik yapmaması, ancak tedbirli olması önem arz etmektedir.

Vatandaşlarımızın resmi kurumlarımızın açıklamalarını dikkate almaları, olası artçı sarsıntılara karşı tedbirli olmaları, sosyal medya ve farklı mecralardan yayılan teyitsiz bilgilere itibar etmemelerini rica ediyoruz.

İstanbul’umuza ve depremin hissedildiği illerimizde yaşayan vatandaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz.”

Related Posts

1 milyar liralık buğday vurgunu: 9 şüphelinin mallarına tedbir konuldu

Mardin’de Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) çiftçilerden satın alarak depolarda tuttuğu buğday ve mısırı satarak 1 milyar TL’lik vurgun yaptıkları iddiasıyla 9 şüpheli tutuklandı. 9 şüphelinin 700 milyon TL değerindeki taşınır ve taşınmaz mallarına tedbir konuldu.

Anne-kızı sulama kanalında elektrik çarptı: 9 kişi gözaltına alındı

Osmaniye’nin Toprakkale ilçesinde, sulama kanalının kenarında oynarken ellerini yıkamak istediği sırada akıma kapılan Özlem (6) ve onu kurtarmaya çalışırken ölen annesi Cennet Üstün (37), yan yana toprağa verildi. Olaya ilişkin görümtüler ortaya çıkarken, 9 kişi gözaltına alındı.

Hakan Fidan ‘ailevi konu’ dedi… CHP’den sert tepki: ‘Politikanız çöktü, zevahiri kurtarmanın peşindesiniz’

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Türk Devletleri Teşkilatı’na üye ülkelerin Kıbrıs adasına yönelik son adımlarına ilişkin değerlendirmesinde, “Biz prensip olarak ailevi konuları kamuoyu önünde tartışmamayı tercih ediyoruz” dedi. Söz konusu açıklamaya CHP Dış Politika Koordinatörü Prof. Dr. İlhan Uzgel’den tepki geldi.

Buzulların erimesi, doğa olaylarını artırır mı?

Colorado Üniversitesi tarafından yürütülen yeni bir araştırma, Son Buzul Çağı’nın sonunda gerçekleşen hızlı buzul erimesinin, etkili bir iklim değişikliğine yol açtığını gösterdi.

Konya’da feci kaza: Bisikletli çocuk yaşamını yitirdi

Konya’nın Selçuklu ilçesinde, minibüsün çarptığı 13 yaşındaki bisikletli M.M.Ç. hayatını kaybetti.

İmamoğlu’nun avukatının avukatı hakkında gözaltı kararı

İBB’ye yönelik soruşturma kapsamında Ekrem İmamoğlu ile birlikte tutuklanan ve daha sonra serbest bırakılan avukatı Mehmet Pehlivan’ın avukatı Yiğit Gökçehan Koçoğlu hakkında gözaltı kararı verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir