Piyasalar ABD enflasyonuna odaklandı – 10 Mayıs 2025

“`html

Dünya Ekonomisinde Ticaret ve Varlık Fiyatlamaları Üzerine Gelişmeler

Dünya genelinde enflasyon ve resesyon gibi zorlu ikilemler varlık fiyatlandırmalarını etkilemeye devam ediyor. Bu bağlamda, ABD’nin ticaret ortaklarıyla yürüttüğü tarifeler üzerindeki müzakereler de piyasalarda önemli bir gündem maddesi haline geldi.

ABD, yürürlüğe koyduğu tarifeler sonrası ilk ticaret anlaşmasını İngiltere ile gerçekleştirse de, bu anlaşmanın teknoloji ve ilaç gibi kritik sektörlerdeki meseleleri yeterince netleştirmediği yönündeki görüşler, yatırımcıların risk alma iştahını sınırlıyor.

Analistler, ABD’nin uzlaşmacı tavrının diğer ülkelerle de anlaşma sağlama umudunu artırdığına dikkat çekerken, Trump’ın tutarsız kararlarının yatırımcıları temkinli davranmaya zorladığını belirtiyor. Gelecek hafta açıklanacak ABD enflasyon verilerinin, ekonominin gidişatı hakkında daha fazla bilgi sunması beklenirken, verinin bileşenlerinde tarifelerin etkileri araştırılacak.

İsviçre’de Ticaret Görüşmeleri Beklentileri

ABD’nin atacağı adımların ticaret gerilimlerini azaltabileceği yönündeki umutlar artarken, ABD-Çin müzakerelerinin sonuçları yatırımcıların dikkatini çekmeye başladı. İki ülke, karşılıklı olarak artırdıkları gümrük tarifeleri nedeniyle tırmanan ticaret gerilimini azaltmak amacıyla İsviçre’de üst düzey görüşmelere başlamaya karar verdi.

Bugün başlayacak olan görüşmelerde, ABD heyetine Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer liderlik edecekken, Çin’i Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı He Lifeng temsil edecek. Başkan Trump, İsviçre’de yapılacak görüşmeler öncesinde Çin’e uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirme önerisinde bulundu.

Trump, Truth Social hesabından “Çin’e yüzde 80 gümrük vergisi uygun olacaktır; son kararı Scott Bessent verecek.” ifadelerini kullandı.

New York Borsasında Olumsuz Rüzgarlar

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı ve devam eden tarife müzakereleri investorların temkinli davranmasıyla New York borsasında olumsuz bir seyir izlenmesine neden oldu. Haftalık bazda S&P 500 endeksi yüzde 0,47, Nasdaq yüzde 0,27 ve Dow Jones yüzde 0,16 değer kaybederek kapanış yaptı.

Tahvil piyasalarında satış baskısı sürerken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 8 baz puan artışla yüzde 4,39 seviyesine ulaştı. Öte yandan, altının ons fiyatı geçen haftayı yüzde 2,58 artışla 3,325 dolardan kapatırken, dolar endeksi ise yüzde 0,3 yükselerek haftayı 100,3 seviyesinden tamamladı. Brent petrol varil fiyatı da yüzde 4 artışla 63,8 dolara yükseldi.

Fed, politika faizini önceden beklenildiği gibi yüzde 4,25-4,50 aralığında sabit tutarken, açıklamada ekonomik belirsizliklerin arttığına ve artan işsizlik ile enflasyon riski vurgulandı. Fed Başkanı Jerome Powell, basın toplantısında, gümrük tarifelerinin artırılması halinde enflasyon ve işsizlikte artış olabileceği uyarısında bulundu.

Yeni haftada takip edilecek veriler arasında salı günü tüketici enflasyonu, perşembe günü üretici enflasyonu, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı ile konut başlangıçları yer alıyor.

Avrupa Borsalarında Karışık Seyir

Geçtiğimiz hafta Avrupa’da ABD ile ticaret ilişkileri ve Rusya-Ukrayna Savaşı’na dair gelişmeler, yatırımcı alanında karışık bir seyir izlenmesine neden oldu. İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ABD ve İngiltere’nin varılan ticaret anlaşması çerçevesinde çelik ve alüminyum tarifelerinin İngiltere’ye uygulanmayacağını da belirtti.

Analistler, bu anlaşmanın ilk adım olması ve ABD’nin müzakerelere olumlu cevap verebileceğine dair güvenin arttığını ifade ederken, Avrupa Birliği’nin (AB) ABD ile atacağı adımların da yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 4,25 seviyesine indirdi.

Almanya’da ise Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi’nin Genel Başkanı Friedrich Merz, Federal Meclis’teki oylamalarda başbakan olmaya hak kazandı. Bu gelişmelerle birlikte haftalık bazda Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,34, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,48 düştü; İtalya’da MIB 30 yüzde 0,11 ve Almanya’da DAX 40 ise yüzde 1,79 artış gösterdi.

Asya Borsalarında Olumlu Gelişmeler

Asya borsalarında ABD ve Çin’in ticaret müzakerelerine yönelik artan iyimserlik, olumlu bir hava yarattı. Hafta sonu İsviçre’de gerçekleşecek toplantılara ilişkin gelişmeler, bölgenin gündeminde önemli bir yer tutuyor.

Analistler, ABD’nin bölge ülkelerine yönelik müzakereli yaklaşımının iyimserliği artırdığını belirtiyor. Bunun yanı sıra, Hindistan ile Pakistan arasında süregelen çatışmalar da yatırımcılar tarafından dikkatle izleniyor. Hindistan, 22 Nisan’da yaşanan bir terör saldırısına misilleme olarak 6 Mayıs’ta bölgedeki Pakistan topraklarını hedef aldı, olayların detayları halen araştırılıyor.

Bu gelişmelerle birlikte Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,68, Japonya’da Nikkei 225 yüzde 1,83, Hong Kong’da Hang Seng yüzde 1,61 ve Çin’de Şanghay Bileşik endeksi yüzde 1,92 oranında yükseliş gösterdi.

Yurt İçi Piyasalarda İstikrarlı Gelişmeler

Yurt içinde ise geçtiğimiz hafta borsa yükseliş eğilimindeydi. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 2,43 değer kazancı ile 9.390,51 puandan kapattı. Gelecek haftada mart ayına ait ödemeler dengesi verileri yatırımcıların ilgi alanına girecek.

AA Finans Ödemeler Dengesi Beklenti Anketi’ne göre, ekonomistler cari işlemler hesabının mart ayında 3 milyar 936 milyon dolar açık vereceğini öngörüyor. Aynı zamanda, dolar/TL, haftalık bazda yüzde 0,5 artışla 38,7610’dan kapandı.

Yurt içinde gelecek hafta salı günü ödemeler dengesi, perşembe günü bütçe dengesi, cuma günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın piyasa katılımcıları anketi, konut satışları ve işsizlik oranı verileri takip edilecektir.

“`

Related Posts

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Yunanistan’a giden Türk turist sayısı açıklandı!

Yunanistan’a seyahat eden Türk vatandaşlarının sayısındaki artış, her geçen yıl daha fazla kişi tarafından ziyaret edilmesini sağlıyor. Türk-Yunan ilişkilerindeki gelişmeler, turizmde de önemli bir ivme kazandırmış durumda. Vize prosedürlerindeki kolaylıklar ve ortak turizm girişimleriyle bu artışın devam etmesi bekleniyor.

Sürücüsüz yerli otomobilin tarihi belli oldu

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘İklim ve Ekonomi Sürdürülebilir Mobilite Araç ve Teknolojileri Zirvesi’ açılışında konuştu. Yerli otomobil üretimindeki yeni hedefleri açıklayan Bakan Kacır, “3 yerli otonom aracın ülkemizde …

Kruvaziyer turizmin rotası Kuşadası

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 4 ayda limanlara uğrak yapan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artışla 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının ise yüzde 52,3 artışla 205 bin 758 yolcuya yükseldiğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Kuşadası limanı 75 bin 499 yolcu ve 67 kruvaziyer gemi ile en fazla yolcu ve geminin uğrak yaptığı liman oldu.” dedi

Teknoloji devi 10 bin kişiyi işten çıkaracak

Teknoliji devi Panasonic Holdings, Japonya’daki çalışanları da dahil olmak üzere 10 bin kişiyi işten çıkaracağını bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir