Bankalar ‘yeşil varlık oranını’ raporlaştıracak


Bankalar Yeşil Varlık Oranını Raporlayacak

Ankara (İGFA) – Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların çevresel sürdürülebilir ekonomik faaliyetlere katkısını ölçmek amacıyla “Bankaların Yeşil Varlık Oranı Hesaplaması Hakkında Tebliğ”i yayımladı.

Bugünkü Resmi Gazete’de yer alan tebliğ, bankaların yeşil varlık oranı (YVO) ve diğer anahtar performans göstergelerinin hesaplanması ile raporlanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Tebliğe göre, yeşil varlık oranı, bankaların bilançolarındaki çevresel hedeflere katkı sağlayan uyumlu varlıkların, belirli kriterler çerçevesinde toplam varlıklara oranı olarak hesaplanacak.

Çevresel hedefler arasında iklim değişikliğini azaltma, döngüsel ekonomiye geçiş, biyoçeşitliliğin korunması ve kirliliğin önlenmesi gibi maddeler yer alıyor. Uyumlu varlıklar, çevresel hedeflere katkı sağlamanın yanı sıra çevreye zarar vermeme ve asgari sosyal güvenlik standartlarına uyum koşullarını karşılamak zorunda.

Bankalar, teknik tarama kriterlerini bağımsız doğrulayıcı taraflarca onaylanmış raporlar, sertifikalar veya harcama belgeleriyle tevsik etmekle yükümlü olacak. Ayrıca, uyumlu varlıkların vadesi boyunca çevresel ve sosyal standartlara uygunluğu izlenecek.

Kullanım yeri tespit edilemeyen bazı işletme sermayesi kredileri de belirli şartlar altında yeşil varlık olarak değerlendirilebilecek.

Tebliğ kapsamında bankalar, yeşil varlık oranı raporlamalarını 30 Haziran 2025 tarihinden itibaren BDDK’ya sunacak. Kurul, banka türü ve büyüklüğüne göre raporlama yükümlülüklerini farklılaştırabilecek ve yeşil varlık oranı için alt sınırlar ile hedefler belirleyebilecek.

Söz konusu tebliğin detaylarına ulaşmak için tıklayabilirsiniz


Related Posts

Piyasalar ABD enflasyonuna odaklandı – 10 Mayıs 2025

Küresel piyasalarda, ABD ve Çin arasındaki ticaret müzakerelerine olan iyimserliklere karşın yatırımcıların temkinli davranmayı sürdürmesiyle geçen hafta karışık bir seyir izlenirken, gelecek hafta gözler ABD’de açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Yunanistan’a giden Türk turist sayısı açıklandı!

Yunanistan’a seyahat eden Türk vatandaşlarının sayısındaki artış, her geçen yıl daha fazla kişi tarafından ziyaret edilmesini sağlıyor. Türk-Yunan ilişkilerindeki gelişmeler, turizmde de önemli bir ivme kazandırmış durumda. Vize prosedürlerindeki kolaylıklar ve ortak turizm girişimleriyle bu artışın devam etmesi bekleniyor.

Sürücüsüz yerli otomobilin tarihi belli oldu

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘İklim ve Ekonomi Sürdürülebilir Mobilite Araç ve Teknolojileri Zirvesi’ açılışında konuştu. Yerli otomobil üretimindeki yeni hedefleri açıklayan Bakan Kacır, “3 yerli otonom aracın ülkemizde …

Kruvaziyer turizmin rotası Kuşadası

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 4 ayda limanlara uğrak yapan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artışla 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının ise yüzde 52,3 artışla 205 bin 758 yolcuya yükseldiğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Kuşadası limanı 75 bin 499 yolcu ve 67 kruvaziyer gemi ile en fazla yolcu ve geminin uğrak yaptığı liman oldu.” dedi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir