BM’den Türkiye için büyüme ve enflasyon tahmini

BM DÜNYA EKONOMİK DURUMU VE BEKLENTİLER (WESP) 2025 RAPORU YAYINLANDI

Birleşmiş Milletler, Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler (WESP) 2025 raporunu kamuoyu ile paylaştı. Rapor, küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisi hakkındaki önemli beklentilere ışık tutuyor.

Rapora göre, Türkiye ekonomisinin geçtiğimiz yıl yüzde 3 büyüme kaydettiği tahmin ediliyor. 2025 ve 2026 yıllarında ise sırasıyla yüzde 3,1 ve yüzde 3,5 büyüme öngörülüyor.

2025 yılı için enflasyonun yüzde 43,9, 2026 yılı için ise yüzde 21,6 olacağı tahmin edilen raporda, enflasyondaki düşüşle birlikte para politikasında hafif bir gevşeme beklendiği belirtiliyor.

Raporda, hükümetin enflasyonu düşürmek amacıyla aldığı mali önlemlerin bu yıl mali açığı azaltacak ve enflasyon baskılarını hafifleteceği öngörülüyor.

KÜRESEL EKONOMİK BEKLENTİLER

WESP raporunda, küresel ekonomik büyümenin bu yıl geçen yıla benzer şekilde yüzde 2,8 seviyesinde kalacağı tahmin ediliyor. 2026 yılında ise bu oranın yüzde 2,9’a çıkması bekleniyor.

Raporda, küresel ekonominin çeşitli şoklara karşı dirençli olduğu vurgulanıyor ancak büyümenin zayıf yatırımlar, düşük verimlilik artışı ve yüksek borç seviyeleri nedeniyle sınırlı kaldığı ve salgın öncesi dönemdeki yüzde 3,2’lik ortalamanın altında kaldığı belirtiliyor.

Küresel ekonomik faaliyete bu yıl mütevazı destek sağlayabileceği ifade edilen düşük enflasyon ve devam eden parasal genişlemenin yanı sıra, jeopolitik çatışmalar, artan ticari gerilimler ve yükselen borçlanma maliyetleri gibi riskler nedeniyle belirsizliğin devam ettiğine dikkat çekiliyor.

Rapora göre, ABD’de ekonomik büyümenin geçen yılki yüzde 2,8’den bu yıl yüzde 1,9’a gerileyeceği, Avrupa Birliği’nde ise büyümenin yüzde 1,3 seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor.

Çin’de yüzde 4,8, Hindistan’da yüzde 6,6, Fransa’da yüzde 0,8, Almanya’da yüzde 0,3 ve Birleşik Krallık’ta yüzde 1,2 büyüme öngörülüyor.

PARASAL GENİŞLEMENİN DEVAM EDECEĞİ TAHMİN EDİLİYOR

Raporda, küresel ticaretin 2025 yılında yüzde 3,2 büyüyerek ivme kazanması beklenirken, ticari gerilimler, korumacı politikalar ve jeopolitik belirsizliklerin risk oluşturduğu vurgulanıyor.

2024’te yüzde 4 seviyesinde olan küresel enflasyonun 2025 yılında yüzde 3,4’e gerileyeceği, enflasyon baskılarının azalmasıyla birlikte merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmeye devam edeceği tahmin ediliyor.

Gelişmekte olan ülkelerde gıda enflasyonunun yüksek seyrettiği belirtilen raporda, bu durumun düşük gelirli ülkelerde gıda güvensizliğini artırabileceği ve devam eden enflasyonun ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyerek yoksulluğu artırabileceğinin altı çiziliyor.

Raporda, borç, eşitsizlik ve iklim değişikliği gibi küresel krizlere karşı çok taraflı eylem çağrısı yapılıyor ve parasal genişlemenin tek başına yeterli olmayabileceği vurgulanıyor. Hükümetlerin temiz enerji, altyapı, sağlık ve eğitim gibi alanlara yatırım yaparak büyümeyi ve eşitsizlikleri azaltmayı hedeflemesi gerektiği ifade ediliyor.

Related Posts

Piyasalar ABD enflasyonuna odaklandı – 10 Mayıs 2025

Küresel piyasalarda, ABD ve Çin arasındaki ticaret müzakerelerine olan iyimserliklere karşın yatırımcıların temkinli davranmayı sürdürmesiyle geçen hafta karışık bir seyir izlenirken, gelecek hafta gözler ABD’de açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Yunanistan’a giden Türk turist sayısı açıklandı!

Yunanistan’a seyahat eden Türk vatandaşlarının sayısındaki artış, her geçen yıl daha fazla kişi tarafından ziyaret edilmesini sağlıyor. Türk-Yunan ilişkilerindeki gelişmeler, turizmde de önemli bir ivme kazandırmış durumda. Vize prosedürlerindeki kolaylıklar ve ortak turizm girişimleriyle bu artışın devam etmesi bekleniyor.

Sürücüsüz yerli otomobilin tarihi belli oldu

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘İklim ve Ekonomi Sürdürülebilir Mobilite Araç ve Teknolojileri Zirvesi’ açılışında konuştu. Yerli otomobil üretimindeki yeni hedefleri açıklayan Bakan Kacır, “3 yerli otonom aracın ülkemizde …

Kruvaziyer turizmin rotası Kuşadası

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 4 ayda limanlara uğrak yapan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artışla 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının ise yüzde 52,3 artışla 205 bin 758 yolcuya yükseldiğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Kuşadası limanı 75 bin 499 yolcu ve 67 kruvaziyer gemi ile en fazla yolcu ve geminin uğrak yaptığı liman oldu.” dedi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir