Bu balığı asla derisiyle yemeyin, derisinde daha fazla civa var!

Şefler, bazı balıkların derisi tüketilebilirken, bazı türlerin derisinden uzak durulması gerektiği vurgulanıyor. TastingTable’a göre, bu bilgi, New York’taki Jack & Charlie’s ve Leonetta restoranlarının ünlü şefi ve ortağı Ed Cotton’ın açıklamalarına dayanıyor.

Pamuk, marlin, köpek balığı, kılıç balığı ve uskumru gibi balık türlerinin derisinin yüksek miktarda cıva içerdiği ve bu nedenle büyük ölçüde tüketilmemesi gerektiği uyarısında bulunuyor. 

Bu türlerin dışında kalan birçok balığın derisinin yenilebilir olduğu belirtilse de, bu balıkların kabuklarının fazla tüketilmesinin sağlık açısından tehlikeli olabileceği ifade ediliyor. Bu nedenle, pişirmeden önce kabuklarının çıkarılması öneriliyor. Ayrıca, vatoz gibi dış yüzeyinde keskin dikenler bulunan balıkların derisinin de tüketilmemesi gerektiği vurgulanıyor.

Suyla temasta civa daha zehirli bir hal alıyor

Civa, çevrede doğal olarak bulunmasına rağmen, diğer maddelerle etkileşim sonucunda inorganik bir forma dönüşebilir. Bu inorganik civa suya karıştığında, daha zehirli bir tür olan metilcivaya dönüşerek tehlike oluşturur. 

Metilciva, su ekosisteminde fitoplanktonlara yerleşir; fitoplanktonlar küçük balıklar tarafından tüketilir, bu balıklar ise büyük balıklara ve sonunda daha büyük balıklara besin olur. Bu süreç, metilcivanın balıkların organizmalarında birikmesine yol açar. En yüksek metilciva konsantrasyonu, besin zincirinin en tepesindeki büyük balık türlerinde gözlemlenir.

Metilcivanın balıkların vücutlarında birikmesi, marlin, köpek balığı, kılıç balığı ve uskumru gibi balıkların derisinin büyük miktarlarda tüketilmesinin riskli olmasının başlıca nedenidir. Bu balıklar, ekosistemlerindeki en büyük türler arasında yer aldıkları için derileri yüksek miktarda metilciva içerir. Aşırı civa tüketimi, sinir sistemi üzerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarılar yapılmaktadır.

Bağ ağrısı ve titremeyle kendini gösteriyor

Cıva zehirlenmesi, titreme, baş ağrısı ve hafıza kaybı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Ayrıca, bu toksinin kardiyovasküler sistem üzerindeki olumsuz etkileri de dikkat çekmektedir. Yüksek cıva seviyelerinin, doğmamış bebeklerin ve küçük çocukların gelişimine zarar verebileceği için hamile kadınların deniz ürünleri tüketiminde dikkatli olmaları öneriliyor.

Ancak bu, balık derisinin tamamen tüketilmemesi gerektiği anlamına gelmiyor. Örneğin, somon, omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir kaynak olarak derisiyle birlikte pişirildiğinde hem sağlıklı hem de lezzetli bir seçenek sunuyor.

Related Posts

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Ülkemizden gençler ‘kaygılı’: ‘Gençlerin ülkemizde yaşam kaygısı yüksek’

Türkiye’de gençlerin en büyük sorunlarından biri gelecek kaygısı. Zorlaşan hayat şartları gençleri, geleceğe karşı umutsuzluğa düşürüyor. Şen, bu sürecin gençleri nasıl etkilediğini gazetemize anlattı.

Kanal İstanbul gibi ‘çılgın’ projeler sağlık sorunlarına da neden oluyor: ‘Kentin ısısını artırıyor’

Kanal İstanbul gibi projelerin kentlerde beton yoğunluğunun artmasına neden olduğunu belirten Prof. Dr. Köktürk, “Kirli hava ve artan sıcaklıklar sağlığımızı tehdit ediyor” diye konuştu.

Halsizlik, unutkanlık, yorgunluk… Sebebi sandığınızdan farklı olabilir!

Sürekli yorgun, dalgın ve unutkan mı hissediyorsunuz? Nedeni düşündüğünüzden daha basit olabilir! Uzmanlar demir eksikliğinin sadece kansızlık değil, birçok başka rahatsızlığı da tetiklediğini söylüyor. Peki doğal yolla nasıl önlenir?

Beyni güçlendiren altın üçlü açıklandı!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Başaran, selenyum, çinko, Omega-3 ve kafein gibi nörobesinlerin beyin sağlığını koruduğunu ve bilişsel performansı artırmaya yardımcı olduğunu belirtti. Zihinsel verimlilik için doğru besin tercihleri büyük önem taşıyor. İşte uzmanlara göre beyninizi besleyen ve performansınızı artıran o nörobesinler…