Dünya ekonomik krizin eşiğinde! Hürmüz Boğazı neden önemli, en çok hangi ülke etkilenir?

İran, Hürmüz Boğazı’nı Kapatma Kararı Alırken ABD’nin Hava Saldırısıyla Tetiklendi

ABD’nin İsrail ile işbirliği içinde İran’ın nükleer tesislerine düzenlediği hava saldırısı, İran’ı Hürmüz Boğazı’nı kapatmaya yönlendirdi. İran Meclisi, Hürmüz Boğazı’nın kapatılması için onay verdiğini açıkladı. Ancak nihai karar, İran Dini Lideri Ali Hamaney’e aittir.

Eğer Hamaney onaylarsa, İran Hürmüz Boğazı’nı mayınlar ve gemilerle kapatma planları yapacak. Dünyanın petrol tüketiminin beşte birini karşılayan bu boğaz, gemiler için erişilmez hale gelecek.

Vortexa’nın verilerine göre, Hürmüz Boğazı’ndan geçen günlük 17,8 milyon ile 20,8 milyon varil ham petrol, yakıt ve kondensat geçiyor. Bu boğazı kullanarak Asya’ya ham petrol ihraç eden OPEC üyeleri arasında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Irak ve İran yer alıyor.

İran’ın Hürmüz Boğazı’nı Nasıl Kapatabileceği

İran, Hürmüz Boğazı’nın girişine mayın döşeyerek ve ticari gemileri İHA’larla caydırarak boğazın tamamen kapanmasını sağlayabilir. İran Meclisi’nin kapatma kararının alınmasıyla birçok ticari gemi, boğazdan geri dönmeye başladı. Bender Abbas limanından boğaz boyunca mayın ve silah yerleştirme planlarıyla boğazın tamamen kapanması hedefleniyor.

Hürmüz Boğazı’ndan geçen ticari gemilerin güvenliğinden Bahreyn merkezli ABD 5. Filosu sorumludur. Boğaz kapatılırsa, ABD’nin desteğiyle 5. Filo, İran’a karşı bir deniz savaşı başlatabilir.

Ancak Hürmüz Boğazı’nın savunulabilir konumu, boğazın mayınlanmasıyla donanma için geçilmez bir bariyer oluşturabilir. ABD güçlerinin boğazı tekrar açması için İran’ın güneyinde çıkarma yapması ya da Birleşik Arap Emirlikleri ile işbirliği gerekebilir.

Eğer Hürmüz Boğazı Kapanırsa Ne Olur?

Hürmüz Boğazı’nın kapanması, dünya ekonomisinde derin bir krize yol açabilir ve İsrail’e saldıran Körfez Arap ülkelerinin savaşa katılma riskini beraberinde getirir. İran’ın petrol gelirinin yüzde 90’ından fazlası bu boğaz aracılığıyla sağlandığı için ticaret gelirlerinden yoksun kalacak ve savunma harcamalarının karşılanması zorlaşacak.

Çin ve Avrupa’dan Hürmüz Boğazı Açıklamaları

Çin Dışişleri Bakanlığı, Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasına ilişkin uluslararası mal ve enerji ticareti için önemli bir güzergah olduğunu belirterek, bölgenin güvenliğinin uluslararası toplumun ortak çıkarına olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Kallas, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatmasının son derece tehlikeli olacağını ve kimse için iyi olmayacağını ifade etti.

Related Posts

Anadolu devi satışa çıkıyor

Anadolu’nun en büyük şirketleri arasında yer alan HES Kablo için son teklifler yarın toplanırken, dev şirketin satışı 1 Temmuz Salı günü netleşecek.

Tabela değişti: Motorine zam geldi!

Tabela değişti: Motorine zam geldi!

Türkiye’de üretimden yapılan sanayi ürünleri satışı 18,8 trilyon lira oldu

Türkiye’de 2024’te 1 milyon 169 bin 17 otomobil, 9 milyon 392 bin 251 ev tipi buzdolabı ve dondurucu üretildi, girişimlerin ürettikleri ürünlerden yaptıkları satış, toplamda 18 trilyon 800 milyar 473 milyon lirayı buldu.

Dünyanın en değerli şirketi belli oldu: Hisseleri rekor kırdı! Yeniden zirveye yerleşti

Nvidia, hisse değerindeki yükselişle birlikte dünyanın en değerli şirketi konumuna yerleşti. CEO Jensen Huang’ın açıklamaları yatırımcı güvenini artırdı.

Dev satışa Vodafone Türkiye talip oldu

Türkiye’nin dördüncü operatörü olmaya hazırlanan Türksat, kablo ve yayın hizmetlerini ayırmak için farklı şirketlere bölünecek. Varlık Fonu’na ait olan dev şirketin faaliyetlerini ayırmasının ardından kablo işini yürüten operasyonunun satılabileceği öne sürüldü. Vodafone Türkiye, olası bir satış halinde sürece dahil olmayı değerlendireceklerini açıkladı.

Bakan Kurum açıkladı: İstanbul’da ‘kiralık sosyal konut’ projesi hayata geçirilecek

Bakan Kurum açıkladı: İstanbul’da ‘kiralık sosyal konut’ projesi hayata geçirilecek