G20 zirvesinde yeni dönem: Açlık ve yoksullukla mücadele planı

T24 Dış Haberler

Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inácio Lula da Silva, G20 toplantılarının çerçevesini değiştirerek yeni bir girişim başlattı. Yıllık zirvenin, artık açlık ve yoksullukla mücadele için sürdürülebilir kalkınma hedefleri (SDG) çerçevesinde yeni bir bağlam olarak kullanılacağı belirtildi.

Başkan Lula G20 konuşmasında, “21. yüzyılda açlık ve yoksulluğun devam etmesi kadar kabul edilemez bir şey yok.” dedi.

Küresel İttifak amacının “şaşırtıcı derecede basit” olduğunu bildirerek, hükümetlerin, yetersiz beslenmenin ve yoksulluğun ortadan kaldırılmasına yönelik ilerlemeyi hızlandırmak için ulusal olarak sahiplenilen planlar geliştireceği bir mutabakata imza atacakları belirtildi.

Bağımsız bir uzman grubu G20’ye, üçte biri imtiyazlı koşullarda olmak üzere, çok taraflı kalkınma bankalarının daha önemli bir rol oynayacağı 500 milyar dolarlık yeni uygun maliyetli finansmanın kilidini açmak için pratik öneriler sundu.

Yoksul ülkelerdeki hükümetler okullarda öğle yemeği programlarını yaygınlaştırmaya çalışırken, 1.2 milyar dolarlık bir potansiyel yatırımın 230 milyondan fazla çocuğa ulaşarak açlıkla mücadele etmelerini, öğrenme çıktılarını iyileştirmelerini ve eşitsizlikleri azaltabileceğini gündeme getirdi.

 

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir