Gerçek Dışı İnançlar: Eğitim Yetersiz Kaldı

İnsanların Gerçek Dışı İnançlarla İlgili Tercihleri Üzerine Araştırma

Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Alper ve ekibi, insanların neden psikoloji alanında “gerçekliği şüpheli inançlar” olarak adlandırılan inançlara yöneldiğini araştırıyor. “Komplo Teorilerine Neden İnanırız ?” adlı bir kitabı da bulunan Doç. Dr. Alper, iki ayrı TÜBİTAK projesi ile bu inançlar kapsamında yer alan komplo teorileri, paranormal inançlar ve sahte bilim inançlarına odaklandı.

TÜBİTAK 1001 projesinde, aynı katılımcılar yaklaşık 2 buçuk yıl boyunca takip edilerek düzenli veri toplandı. Sonuçlar; kişilerin kişilik, dünya görüşü ve akıl yürütme yetenekleri gibi özellikleri zaman içinde değişirken, gerçek dışı inançlarının çok fazla değişmediğini ortaya koydu. TÜBİTAK 3501 projesinde ise ekip, bilimsel akıl yürütme becerisini kazandırmayı amaçlayan, çevrim içi ve video formatında bir eğitim hazırladı. Ancak bu eğitimin, katılımcıları kısa vadede söz konusu gerçek dışı inançlara karşı daha dirençli hale getirmediği görüldü.

Araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre; komplo teorileri, paranormal inançlar ve sahte bilim gibi yanıltıcı inançların eğitimle veya zamanla pek değişmediği anlaşıldı. Konu hakkında daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Alper, “Bu tarz inançlar, bilgi sağlayan kurumlara olan güvensizlikle yakından ilişkili. İnsanları yanlış inançlardan uzaklaştırmak için onları eğitmekten çok, kurumlara olan güvenlerini artırmamız gerekiyor” dedi. – İZMİR

Related Posts

Beyni güçlendiren altın üçlü açıklandı!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Başaran, selenyum, çinko, Omega-3 ve kafein gibi nörobesinlerin beyin sağlığını koruduğunu ve bilişsel performansı artırmaya yardımcı olduğunu belirtti. Zihinsel verimlilik için doğru besin tercihleri büyük önem taşıyor. İşte uzmanlara göre beyninizi besleyen ve performansınızı artıran o nörobesinler…

Uzmanı açıkladı: ‘Bel fıtığının ameliyatsız tedavisi mümkün’

Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Özkan Yükselmiş, “Uzun süre oturmak, ağır yük kaldırmak gibi nedenlerle ortaya çıkan bel fıtığı, küresel bir sağlık sorununa dönüşüyor. Robotik lazerle bel fıtığı tedavisini ağrısız, neştersiz ve hızlı bir şekilde çözebiliyoruz” dedi.

Burnunuz sürekli kaşınıyorsa dikkat!

Mevsimsel belirtilerle karıştırılan bahar alerisi, aslında yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Peki doğru tanı nasıl konulur, en etkili tedavi yöntemi nedir?

Bakırköy’de ücretsiz ağız ve diş sağlığı polikliniği hizmette

Halk sağlığı odaklı çalışmalarını artıran Bakırköy Belediyesi, baştan sona yenilenen Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde ücretsiz diş temizliği, dolgu, diş çekimi ve kanal tedavisi hizmetini vatandaşlarla buluşturdu. Bakırköy Belediye Başkanı Doç. Dr …

Meteoroloji’den Hava Durumu Tahmini: Sağanak Yağışlar Geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, ülkemiz genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, İç Ege, Göller Yöresi, İç Anadolu’nun kuzey ve doğusu, Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun doğusu ile Muğla, Giresun ve Siirt çevreleri …

Amasya’da Zirai Don Hasar Tespit Çalışmaları Sürüyor

Amasya’da kar yağışı ve sonrasında oluşan zirai don nedeniyle zarar gören arazilerdeki tespit çalışmalarını sürdürüyor. 10-12 Nisan tarihlerinde etkili olan kar yağışı ve don olayı çiçek açan meyve ağaçlarında büyük çapta zarara yol açtı. Ayrıca ürün …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir