Güneyasya evdeki pilavdan olabilir: Hindistan-Pakistan savaşının etkileri

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Gerilim Savaşa Dönüştü!

Hindistan ile Pakistan arasındaki uzun süreli gerginlik, Hindistan’ın Keşmir bölgesinde gerçekleşen turistlerin ölümünden dolayı Pakistan’ı sorumlu tutmasıyla savaşa dönüştü. İki ülke arasındaki son gerilim 2019’da Keşmir nedeniyle savaşın eşiğine geldiği zamanda yaşanmıştı.

Gece boyunca Hindistan yönetimi, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Keşmir’e füzeler fırlatarak en az 26 kişinin ölümüne neden oldu. Hindistan, turistlere yönelik ölümcül saldırının planlandığı ve “terörist altyapı” ile gelecekteki “terör” planlarının hedef alındığı iddiasında bulundu. Pakistan Başbakanı, operasyonu “savaş eylemi” olarak değerlendirdi ve Pakistan’ın Hint savaş uçakları ile bir insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Durum açıkçası savaşa doğru ilerliyor.

Nükleer Silahlar Kullanımı Olasılığı Yüksek

Her iki ülkenin de nükleer silahlara sahip olması, ancak büyük miktarda konvansiyonel askeri güç kullanmaktan çekinmemeleri, durumu daha da kötüleştiriyor. Gerilimin artmasıyla birlikte savaş olasılığı da yükseliyor.

İki ülke arasındaki çatışmanın ticareti olumsuz etkilemesi bekleniyor. Hindistan ekonomisi Güneydoğu Asya ile giderek daha fazla entegre olmuş durumda ve birçok ülke Yeni Delhi’de yatırımlara sahip. Bölgedeki diğer ülkeler de Hindistan ve Pakistan’a pirinç gibi temel gıda maddeleri için bağımlı.

Eğer çatışma büyürse, Malezya gibi ülkeler yaklaşık olarak pirasının %40’ını bu iki ülkeden ithal ediyor. Benzer şekilde Endonezya, pirinç üretimindeki açığı kapatmak için Hindistan’a bağımlı. Dolayısıyla, savaş durumunda yiyecek sıkıntısı yaşanabilir.

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı Yetersiz Kalıyor

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı (SAARC), çatışmayı önlmede yetersiz kalıyor ve terörizmin bastırılması konusunda da etkili olamıyor. Hindistan’ı Hindu faşisti Narendra Modi yönetirken, olayları daha da karmaşık hale getiriyor.

Hindistan’daki Müslümanları hedef alan baskılar ve Keşmir’deki durumu kötüleştirmesiyle Modi, krizi daha da derinleştiriyor. Nükleer güçlere sahip olmalarına rağmen, her iki ülkenin de milyonlarca fakir vatandaşı bulunuyor. Savaşın uzaması halinde, yoksulların durumu daha da kötüleşeceği aşikâr.

Yoksullar her zaman savaşın en büyük mağdurları olmuştur. Bu nedenle, barışın sağlanması ve çatışmanın sona erdirilmesi her iki ülkenin de en büyük çıkarına olacaktır.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Irak Başbakanı Sudani’den ortak basın toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki ikili görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmelerde terörle mücadele üzerinde durduklarını ifade eden Erdoğan, bölgede teröre yer olmadığını vurgulayarak, “PKK, FETÖ ve DEAŞ’a karşı müşterek mücadelenin sürdürülmesi konusunda kararlılığımızı teyit ettik.” dedi. Pakistan ile Hindistan arasındaki gerilime de değinen Erdoğan, olaylar geri dönülmez noktaya varmadan tansiyonun düşürülmesi için her türlü gayreti ortaya koyduklarını söyledi. Irak Başbakanı Sudani, PKK’nın yasaklı bir örgüt olduğunu ifade ederek, “Kimsenin Irak’tan Türkiye’ye saldırmasına izin vermeyiz.” dedi.

Le Meridien Otel’in sahibi MAKYOL’dan İmamoğlu açıklaması geldi

Tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu soruşturmasına konu olan jammer ve kamera bantlama görüntülerin yaşandığı Le Meridien Otel’in sahibi MAKYOL internet sitesi üzerinden iddialar hakkında açıklama yapıldı.

Erdoğan’dan Irak Başbakanı Sudani ile ortak açıklama: PKK, FETÖ ve DEAŞ’a karşı mücadelenin sürdürülmesinde kararlılıyız

Erdoğan’dan Irak Başbakanı Sudani ile ortak açıklama: PKK, FETÖ ve DEAŞ’a karşı mücadelenin sürdürülmesinde kararlılıyız

Komisyonda gerginlik! CHP’li Murat Emir’den Hasan Yayman’a: ‘Bizi de susturamazsınız!’

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman ile CHP Grup Başkanvekili Murat Emir arasında, komisyon toplantısı sırasında usul tartışması yaşandı. Yayman, konuşmasının ardından usul tartışması başlatmak isteyen Emir’in isteğini reddetti ve konukların konuşmasını istedi. Usul tartışması yapılmadan gündeme geçilemeyeceğini belirten Emir ise, “Ekrem İmamoğlu’nu susturdunuz, bizi de susturamazsınız. Ekrem İmamoğlu’ndan korktuğunuz gibi bizden de korkuyorsunuz. Bu Meclisi susturamayacaksınız, hukuksuzluklarınızın altında kalacaksınız” dedi.

Dünyanın en mutlu şehirleri belli oldu

Her yıl yayımlanan ‘Mutlu Şehir Endeksi’ raporunun 2025 yılı sonuçları açıklandı. İşte dünyanın en mutlu 14 şehri…

Bahçeli’ye ‘samimiyetsiz’ iması yapınca tansiyon yükseldi: Bunu sorgulamaya senin yaşın yetmez

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Sırrı Süreyya Önder için TBMM’de düzenlenen anma törenine katılmış ve Önder’in fotoğrafına dokunmuştu. Tartışmaları da beraberinde getiren olay sonrası KRT TV’de eski AK Parti Milletvekili Mustafa Ilıcalı ile hukukçu Özgecan Sırma arasında tartışma yaşandı tansiyon yükseldi. Ilıcalı buradan herhangi bir mana çıkaralamayacağını ve anlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir