Karadeniz sahili için deprem uyarısı: Her an 6.6 büyüklüğünde ya da daha üstünde bir depreme hazır olmalıdır!

Doğu Karadeniz’deki Doğal Afetler Üzerinde Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş’tan Değerlendirme

Doğu Karadeniz’de son yıllarda sıkça yaşanan heyelan, taş düşmesi, taşkın ve sel gibi doğal afetlerle birlikte deprem riski de gündeme gelmeye başladı. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, bölgede meydana gelen depremlerin heyelanları tetiklediğini belirterek, özellikle Karadeniz sahilinin her an 6.6 büyüklüğünde ya da daha üstünde bir depreme hazır olması gerektiğini ifade etti.

“Karadeniz Fayı, Sahili Tehdit Ediyor”

Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon’un Akçaabat ilçesinde meydana gelen 3.2 büyüklüğündeki depremi değerlendirerek Karadeniz fayının 6.6 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğine dikkat çekti. Bektaş, “Trabzon-Rize sahili, Türkiye’nin en aktif faylarından oluşan iki deprem kuşağı arasında yer almaktadır. Kuzey Anadolu Fayı ve Kuzey Doğu Anadolu fayları güneyden sahili çevrelerken, Karadeniz fayı ise kuzeyden sahili tehdit etmektedir” dedi.

“6.6’dan Daha Büyük Deprem Olasılığı Var”

Karadeniz sahilinin deprem kuşaklarıyla çevrili olduğuna vurgu yapan Bektaş, yapılan araştırmalara göre Karadeniz fayının %90 olasılıkla 6.6 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini söyledi. Ancak Bektaş, %10 olasılıkla bu büyüklükten daha fazla bir deprem olasılığına da dikkat çekti.

“Her An 6.6 Büyüklüğünde Depreme Hazır Olunmalı”

Doğu Karadeniz sahilinde meydana gelen depremlerin faylardaki gerilimi artırdığını belirten Bektaş, sahil kesimlerinin daha riskli ve tehlikeli olduğunu vurgulayarak, sahil bölgelerindeki yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca Bektaş, yamaçlardaki heyelanların yağış, yer çekimi ve depremlerden etkilendiğini ifade etti.

“Depremler Yamaçlarda Çekiçleme Vazifesi Yapıyor”

Bektaş, Karadeniz’de yaşanan depremlerin yamaçlardaki heyelanları tetiklediğini belirterek, bölgede yaşanan depremlerin yamaçlardaki yapıları etkilediğini ve heyelanları artırdığını söyledi. Bu durumun bölgedeki depremselliği ve yapıların stabilitesini etkilediğini vurguladı.


Hayatınızın aşkını bakterilerin seçip seçmediğini merak ediyor musunuz? Bilim insanı Ali Rıza Akın, Bakterin Kadar Yaşa programında bu konuya açıklık getiriyor.

Günün öne çıkan haberler…

TIKLAYIN – DEM Parti heyetinin siyasi parti ziyaretlerinde neler konuşuldu, yol haritasında neler var?

TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Erdoğan gölgede kalmaya kararlı

TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Yılın ilk tuhaf Netflix sorusu; son 1 yılda kaç ay yaşlandınız?

TIKLAYIN – Benzine zam geldi: Fiyatlar gece yarısı güncellendi

Related Posts

Mali’de Cumhurbaşkanı’nın görev süresi uzatıldı

Mali’de Cumhurbaşkanı ‘nın 2025’ten itibaren yeniden seçilme hakkı tanıyan yasa tasarısı kabul edildi.

Bunu yapan ev sahibi yandı! Yargıtay hapis cezasını onadı

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, kiracıyı tahliyeye zorlamak için elektrik, su ve doğal gaz sayaçlarını söken emlakçıya “kişilerin huzur ve sükununu bozma” suçundan verilen 2 ay 15 gün hapis cezasını onadı. Daire ayrıca, kararı hukuka uygun buldu.

CHP’li Öztunç’tan ‘Gazze’de soykırım yok’ diyen Alman vekile sert tepki: ‘Bu çağın Hitler’i Netanyahu’dur’

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİT PA) Genel Kurulu’nda Alman bir üyenin “Gazze’de soykırım yoktur” sözleri üzerine, “Bu çağın Hitler’i Netanyahu’dur. Cesur olun vicdanlı olun ve bunu kabul edin” dedi.

Cengiz Holding, Kazdağları’nı 240 günde çöle çevirdi

Çanakkale Bayramiç’e bağlı Hacıbekirler köyünde maden sahası hızla genişletildi Ağaç katliamı yürek sızlattı, köylüler maden yasasının geçmemesi için savaşıyor.

Cevdet Yılmaz, MÜSİAD yönetimiyle bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Burhan Özdemir ve yönetimi ile bir araya geldi.

Depremde evini, orman Depremde evini,

Kahramanmaraş merkezli depremlerde evini, kaybeden Aysel Erbaş bu kez Hatay’daki yangında da eşyalarını kaybetti.