Küçük esnaf can çekişiyor: “Böyle giderse kapatacağız”

Artvin’in Şavşat İlçesindeki Esnaf, İşlerin Kötü Gittiğini Belirtiyor

Artvin’in Şavşat ilçesinde esnaflık yapan Zeki Büyük, işlerinin önceki yıllara göre iyi gitmediğini belirterek, “50 yıla yakındır ticaretin içindeyim. Son 3-5 yıldır işlerimiz giderek kötüleşti, artık iş yerimizi kapatma noktasına geldik” dedi.

Artvin Şavşatlı esnaf, geçmiş yıllara kıyasla işlerinin artık eskisi gibi iyi gitmediğini dile getirdi. Son yıllarda yaşadıkları ekonomik zorluğu anlatan esnaf, dükkanları kapatma noktasına geldiklerini belirtti.

ŞU AN NE YAPACAĞIMIZI BİLEMİYORUZ

Şavşatlı esnaf Zeki Büyük, son yıllarda işlerinin giderek kötüleştiğini söyleyerek, şöyle dedi:

“50 yıla yakındır ticaretin içindeyim. Son 3-5 yıldır işlerimiz giderek kötüleşti, artık işyerimizi kapatma noktasına geldik. Şu an ne yapacağımızı bilemiyoruz. Devam mı edelim, kapatalım mı? Ama kapatmak da kolay değil, çünkü elimizdeki malları alan yok. Fiyatlar yüksek diyorlar. Vatandaş, ’14 bin lira maaş alıyorum, onunla geçinmeye çalışıyorum’ diyor. Az önce bir müşteri dolaba baktı, ‘Daha ucuzu yok mu?’ diye sordu. Binlerce ürünümüz var ama burası artık sezonluk bir yer haline geldi çünkü nüfus yok. Geçen sene bile bu yıldan daha iyiydi. Her yıl bir önceki yılı arar hale geldik. Ticaret yapamaz duruma geldik.


“OĞLUM PSİKOLOG, İŞ BULAMIYOR”

Büyük, üniversite mezunu çocuklarının da iş bulamadığına değinerek, “Oğlum psikolog, iş bulamadığı için burada bizimle çalışıyor. Morali bozulmasın diye tencere, demlik, halı gibi ürünlerle uğraştırıyoruz. Biz de artık ticareti bırakmak istiyoruz, yaşlandık ama bırakamıyoruz. Fiyatlarda çok değişiklik yapmıyoruz çünkü zaten mal alan yok. Ürünlere talep yok. Özellikle 3 harfli market zincirleri çıktıktan sonra vatandaş birçok ürünü bizden değil, onlardan almaya başladı. Kalitesine değil, sadece fiyatına bakıyorlar. En ucuz neyse onu alıyorlar. Bu yüzden işlerimiz durgun. Eskiden sabah dükkanı açarken güler yüzle, tatlı dille müşteri beklerdik. Şimdi o heyecan, o umut kalmadı

Artvin Şavşatlı da başka bir esnaf Erol Karagöz, “Elbette sıkıntılar var, her şey çok güzel değil. Yine de umut var ve her zaman olmalı. Bu ülke bizim, başka vatanımız yok. Hep birlikte sahip çıkmamız lazım. Kimde eksik varsa, o eksiklerin giderilmesi gerek. Bu vatan bizimse, dış güçlerden medet ummak bana göre yanlış” dedi.

“HERKES ELDEKİYLE İDARE ETMEYE ÇALIŞIYOR”

Vatandaşın ekonomik sıkıntılar yaşadığını belirten Kenan Duran şunları dile getirdi:

“Pantolon olmuş bin 500 lira, vatandaş ne yapsın? Mecburen eskileri getirip tamir ettiriyor. Bu yıl işler yok, ölü bir yıl. Sadece giysi tamiratı yapıyoruz artık. Kadıncağız eşinin ve kendisinin eski kıyafetlerini getirmiş, onların tamirini yapıyorum. Borçla yaşayan, borçla ölür. Üretim olmadıkça bu ülkede hiçbir şey olmaz. Şu gördüğünüz kıyafetlerin hepsi eski. İki sene önce olsa bu pantolonu kimse tamir ettirmezdi, şimdi herkes eldekiyle idare etmeye çalışıyor

Related Posts

Çiftçilere 6,7 milyar liralık destek ödemesi bugün yapılacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 6 milyar 669 milyon 644 bin 111 lira destekleme ödemesinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını bildirdi.

Petrolde yatay seyir

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 65,74 dolardan işlem görüyor.

Deprem fırsatçıları yine iş başında! Satılık ve kiralık fiyatlara sıkı takip

İstanbul’da yaşanan 6.2’lik şiddetli deprem sonrası fırsatçılar yine harekete geçti. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, İstanbul depremi sonrası kiralık ve satılık ilanlarda yaşanan fiyat artışlarına karşı cezaların uygulanacağını duyurdu. Özellikle bu süreçte vatandaşlar İstanbul dışına harekete geçti. Peki hangi bölgelere talep oldu? İşte detaylar…

KOBİ’lerin yapay zekâ karnesi nasıl?

İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Özdemir, Meclis Yapay Zekâ Araştırma Komisyonu’nda küçük işletmelere yönelik dijital dönüşüm ve yapay zekâ araştırmasından çıkan sonuçları aktardı.

Şirketlerin net döviz açığında rekor: 150 milyar doları aştı!

Şubat ayında finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlıklarında azalma yaşanırken, yükümlülüklerde ciddi bir artış oldu. Firmaların net döviz pozisyonu açığı önemli bir yükselme gösterdi. Bu gelişmelerin ardından, kısa vadeli döviz pozisyonu fazlası ise geçtiğimiz aya göre azaldı.

Şimşek, IMF Başkanı ile görüştü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD’de IMF Başkanı Kristalina Georgieva ile bir araya geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir