Samsun ekonomisine kadın eli değiyor

Samsun’da Kadınların Güçlenmesi ve Sürdürülebilir Kalkınmaya Katkı Sağlanıyor

Samsun’da kadınların ekonomik ve sosyal hayatta daha güçlü bir şekilde yer almasını sağlamak amacıyla yürütülen birçok çalışma ile bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına da katkı sağlanıyor. Kadınların istihdamı ve girişimciliğinin desteklenmesi amacıyla birçok proje hayata geçirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü, 2024-2025 döneminde kalkınma ajanslarının odak alanını “Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği” olarak belirledi. Bu doğrultuda, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) öncülüğünde Samsun’da kadınların ekonomik hayata katılımını artırmaya yönelik önemli projeler ve iş birlikleri hayata geçiriliyor. Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve OKA tarafından imzalanan “Samsun’da Kadın İstihdamı ve Girişimciliği İş Birliği Protokolü”, Samsun’daki kadınların istihdam ve girişimcilik potansiyelini desteklemeyi amaçlıyor. Proje kapsamında; firmaların nitelikli işgücü ihtiyaçları gözetilerek özel sektör-kamu iş birliği ile kadınların mesleki eğitimler yoluyla yetkinliklerini artırmak ve nitelikli istihdamını sağlamak hedefleniyor.

Sanayi ve Teknolojide Kadın Gücü Projesi

Kadınlara yönelik mesleki eğitim programlarının başında Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitimi geliyor. OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi iş birliğiyle yürütülen projede, 18-30 yaş arası kadın mühendis ve teknikerlere imalat sanayi ve yüksek teknoloji sektörlerinde uzmanlaşma fırsatı sunuluyor. Diğer önemli faaliyetler arasında CNC Torna Operatörlüğü ve Plastik Enjeksiyon Operatörlüğü Eğitimi bulunuyor.

  • Diğer faaliyetler arasında CNC Torna Operatörlüğü ve Plastik Enjeksiyon Operatörlüğü Eğitimi bulunuyor.
  • Kadın mühendislere Endüstri 4.0, yalın üretim ve dijital dönüşüm konularında eğitim sunan Kadın Mühendis Yetiştirme Okulu başlatıldı.
  • Kadınların dijital iş gücüne katılımını desteklemek amacıyla Kuzeyin Dijital Yıldızları Programı geliştirildi.
  • Samsun Kenevir Tekstili İnovasyon ve Kapasite Geliştirme Projesi ile geleneksel kenevir dokuma kültürü yaşatılıyor.
  • Kadınlara mesleki eğitim ve iş kurma konusunda rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunulacak.
  • Turizm sektöründe kadın istihdamını artırmak amacıyla teknik destek programları düzenleniyor.
  • Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Dönüşüm Projesi ile kadınlara yönelik yeşil geçim kaynakları artırılıyor.

Bu çalışmaların Samsun’da kadınların ekonomik ve sosyal hayatta daha güçlü bir şekilde yer almasını sağladığı belirtiliyor. – SAMSUN

Related Posts

Piyasalar ABD enflasyonuna odaklandı – 10 Mayıs 2025

Küresel piyasalarda, ABD ve Çin arasındaki ticaret müzakerelerine olan iyimserliklere karşın yatırımcıların temkinli davranmayı sürdürmesiyle geçen hafta karışık bir seyir izlenirken, gelecek hafta gözler ABD’de açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Yunanistan’a giden Türk turist sayısı açıklandı!

Yunanistan’a seyahat eden Türk vatandaşlarının sayısındaki artış, her geçen yıl daha fazla kişi tarafından ziyaret edilmesini sağlıyor. Türk-Yunan ilişkilerindeki gelişmeler, turizmde de önemli bir ivme kazandırmış durumda. Vize prosedürlerindeki kolaylıklar ve ortak turizm girişimleriyle bu artışın devam etmesi bekleniyor.

Sürücüsüz yerli otomobilin tarihi belli oldu

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘İklim ve Ekonomi Sürdürülebilir Mobilite Araç ve Teknolojileri Zirvesi’ açılışında konuştu. Yerli otomobil üretimindeki yeni hedefleri açıklayan Bakan Kacır, “3 yerli otonom aracın ülkemizde …

Kruvaziyer turizmin rotası Kuşadası

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 4 ayda limanlara uğrak yapan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artışla 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının ise yüzde 52,3 artışla 205 bin 758 yolcuya yükseldiğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Kuşadası limanı 75 bin 499 yolcu ve 67 kruvaziyer gemi ile en fazla yolcu ve geminin uğrak yaptığı liman oldu.” dedi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir