Tartışmalı sularda inanılmaz görüntüler: Çin sahil güvenliği balta ve bıçaklarla saldırdı

Güney Çin Denizi’nde yıllardır süren egemenlik ihtilafları nedeniyle son dönemde Çin ve Filipinler arasında tansiyon hızla yükselirken, hafta başında yaşanan gerilimin görüntüleri ortaya çıktı.

Onlarca Çin Sahil Güvenlik görevlisinin Filipinliler askerlerinin bulunduğu botlara bıçak ve baltalarla saldırdığı görüntüler Filipinler ordusu tarafından dün yayınlandı. Videoda, Çinli görevlilerin Filipinlilerin botlarını patlatmaya çalıştığı, baltalarla, bıçaklarla ve sopalarla saldırarak botları geri dönmeye zorladığı görülüyor. 

İhtilaflı bölgede çekilen görüntülerin, pazartesi günü Filipinler askerlerinin savaş gemisine yakıt ikmali yapmaya çalıştığı sırada kaydedildiği bildirildi.

Çin Sahil Güvenliği’nin “korsanlar” gibi hareket ettiğini kaydeden Filipinler ordusu, olayda yaralananlar olduğunu ve bir askerin parmağının koptuğunu açıkladı.

Çin daha önce sahil güvenlik görevlilerinin gerilimde tamamen profesyonelce davrandığını belirtmişti. Pekin, yaşanan olaylardan Filipinler’i sorumlu tutarak “Filipinli personelin, uyarılarına rağmen bölgeye izinsiz girdiğini” iddia etmişti. 

Olayda yaralanan Filipinler askerlerine madalya takıldı.

 

Filipinler Genelkurmay Başkanı General Romeo Brawner Jr., olayda Çin tarafından el konulan tüfek ve teçhizatın geri verilmesini talep etti. Brawner, Çinli sahil güvenlik personelinin büyük bıçak ve palalarla silahsız Filipinli personele saldırdığını belirterek, “Amacımız aynı zamanda savaşı önlemektir” ifadesini kullandı.

YILLARDIR SÜREN GERİLİM

Güney Çin Denizi’nde Spratly Adaları’nın parçası olan ve Filipinler’in kontrolündeki İkinci Thomas Sığı, son dönemde iki ülke gemilerinin karşı karşıya geldiği sürtüşme ve gerilimlere sahne oluyor. 

Pekin yönetimi, resifte karaya oturtulan Sierra Madre savaş gemisinin bölgede yasa dışı bulunduğunu belirterek, geri çekilmesi ve resifin orijinal haline getirilmesini talep ediyor. Çin Sahil Güvenliğinin, resifte bulunan gemideki denizcilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yapılan ikmal seferlerini engellemeye çalışması, ülkeler arasındaki gerilimi yükseltiyor. 

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazandığı İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarının odağında yer alıyor. Çin, ilk kez 1947’de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi’nin yüzde 80’i üzerinde egemenlik iddiasında bulunurken yer altı kaynakları açısından zengin bölgede Filipinler’in yanı sıra Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddia ediyor. 

Çin’in bölgedeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesine, askeri unsurların yanı sıra sivil gemi filolarıyla varlık göstermesine bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx