TÜİK açıkladı: Türkiye’nin en yoksul şehirleri belli oldu

TÜİK Verileriyle Türkiye’nin Yoksulluk Analizi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri’ni yayınladı. Verilere göre, belirli bir gelir sınırının altında yaşayan bireyler yoksul olarak kabul edildi.

Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %50’si baz alınarak hesaplanan yoksulluk oranı, 2024 yılında bir önceki yıla göre 0,1 puan artarak %13,6 seviyesine yükseldi.

Yoksulluk Oranı ve Hanehalkı Tipi

Hanehalkı tipine göre yapılan analizde, tek kişilik hanehalklarında yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,8 puan azalarak %6,5’e gerilerken, birden fazla kişiden oluşan hanelerde ise %10,8’e yükseldi. Aynı şekilde, çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan hanelerin yoksulluk oranı %17,9’a, tek çekirdek ailelerin yoksulluk oranı ise %13,4’e çıktı.

Eğitim seviyesine göre yoksulluk oranına bakıldığında, bir okul bitirmeyenlerin %24,7’si, lise altı mezunların %13,6’sı, lise ve dengi okullardan mezun olanların %7,4’ü yoksulluk riski altında bulunurken, yükseköğretim mezunlarının yoksulluk oranı %2,7 olarak kaydedildi.

İllere Göre Yoksulluk Oranı

İBBS 2. Düzey bölgeleri incelendiğinde, gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler; TR71 (Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir) ve TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) olarak belirlendi. En düşük göreli yoksulluk oranına sahip bölgeler ise TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) ve TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) olarak saptandı.

Yoksulluk ve Sosyal Dışlanma

Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altındaki bireyler, göreli yoksulluk, maddi ve sosyal yoksunluk göstergelerine dayanarak belirlenir. Son verilere göre, nüfusun %29,3’ü yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında bulunmaktadır.

Özellikle 0-17 yaş grubundakilerde bu oran %38,9, 18-64 yaş grubunda %26,3, 65 yaş ve üstünde ise %23,3 olarak hesaplanmıştır. Nüfusun %4,3’ü ise dört yıllık süreçte yoksulluktan çıkamamıştır.

Borçluluk Durumu ve Konut Problemleri

Nüfusun %56,8’i borçlu iken, konut masraflarının dışında borç ödemesi yapanların oranı bir önceki yıla göre %1,2 azalarak %56,8’e gerilemiştir. Ayrıca, nüfusun %31,3’ü konut problemleriyle karşı karşıyadır.

Fertlerin %57,5’i evden uzak bir tatil masrafını karşılayamazken, %39,3’ü düzenli olarak et, tavuk veya balık yemek masraflarını, %26,8’i beklenmedik harcamaları karşılayamamaktadır. Kendi konutlarında yaşayanların oranı %56,1’dir.

Related Posts

Konut kredisi almak için uygun tarihi açıkladı! “Acele etmeyin” diye uyardı

Faiz indirimi beklentisiyle konut piyasası yeniden hareketlenirken, Mali Müşavir İsmet Çetinkaya Ekol TV’de katıldığı programda konut kredilerine ilişkin kritik hesaplamalar yaptı. Çetinkaya katıldığı bir televizyon programında, “Konut kredi …

Erdoğan’a 55 bin, emekliye 2 bin 412 TL zam! Bu taksimi kurt yapmaz…

Memur ve memur emeklilerine yüzde 15.57, işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine yüzde 16.67 oranında zam yapılma kararı alındı. Bu kararın ardından ortaya çıkan; “zammın yeterli olmadığı” konuşmalarının arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Mehmet …

Bakanlıktan, dış ticaret denetimlerinde 5,9 milyar liralık ek tahakkuk ve ceza kararı

Bakanlıktan, dış ticaret denetimlerinde 5,9 milyar liralık ek tahakkuk ve ceza kararı

Dünyayı etkileyen Trump tarifelerinde kritik gelişme

ABD Başkanı Donald Trump, 9 Temmuz’da başlayacak olan yeni gümrük tarifelerinin 1 Ağustos itibarıyla bazı ülkelere uygulanacağını duyurdu. Trump, cuma gününden itibaren ilgili ülkelere resmi bildirimlerin gönderileceğini açıkladı.

Tiryakileri üzecek haber! Bir sigara grubuna zam…

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, bir sigara grubuna zam geldiğini duyurdu. SİGARAYA ZAM GELDİ Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Dündar, “Ve sigaraya ilk zam dediğimiz gibi 5 TL geldi. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı …

Rusya’da yeni otomobil satışları azaldı

Rusya’da yeni otomobil satış sayısı, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 azalarak 546 bine geriledi.