Tüketici güven endeksi düştü: ABD ekonomisinde karamsar işaretler

Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi Nisan Ayında Düşüş Kaydetti

ABD’de bulunan Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi, Nisan ayında 50,8’e gerileyerek Haziran 2022’den beri en düşük seviyeye ulaştı.

Michigan Üniversitesi, Amerikalı tüketicilerin eğilimlerini dikkate alarak oluşturduğu tüketici güven endeksi verilerini Nisan ayı için açıkladı.

Nisan ayında tüketici güven endeksi, bir önceki aya göre 6,2 puan düşerek 50,8 seviyesine geriledi ve Haziran 2022’den bu yana en düşük seviyeye gerçekleşti.

Piyasa beklentilerinin altında kalan tüketici güven endeksi için bu dönemde 54 değeri öngörülmüştü. Önceki ayda endeks 57 olarak kaydedilmişti.

Amerikalıların mevcut finansal durumunu değerlendiren mevcut ekonomik koşullar endeksi, Nisan ayında aylık bazda 7,3 puan azalarak 56,5 seviyesine geriledi.

Uzun vadeli öngörülere odaklanan tüketici beklentileri endeksi de aynı dönemde 5,4 puan azalışla 47,2’ye geriledi.

Yükselen Enflasyon Beklentileri

Nisan ayında tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, son 40 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 6,7’ye yükselerek 1981’den beri en yüksek seviyeye ulaştı.

Kısa vadeli enflasyon beklentisinin art arda dördüncü ayda yüzde 0,5 veya daha fazla artması dikkat çekti.

Uzun vadeli enflasyon beklentisi de yüzde 4,1’den yüzde 4,4’e yükselirken, 1991’den bu yana en yüksek değeri gördü.

‘Ticaret Savaşı Endişeleri Tüketici Güvenini Etkiledi’

Tüketici Anketleri Direktörü Joanne Hsu’nun açıklamalarına göre, tüketici güveni üst üste dördüncü ayda da gerileme kaydetti.

Ticaret savaşına dair artan endişeler nedeniyle, tüketici güveni geçen yıl sonundan beri yüzde 30’un üzerinde değer kaybetti. Hsu, tüketicilerin resesyon riskine dair pek çok uyarıda bulunduğunu söyledi.

Hsu, iş koşulları, kişisel mali durum, gelirler, enflasyon ve iş gücü piyasalarına ilişkin beklentilerin Nisan ayında kötüleştiğini belirtti.

Gelecek yıl işsizlik artışı bekleyen tüketicilerin oranının üst üste beşinci ayda arttığını ifade eden Hsu, Nisan ayında 2009’dan beri en yüksek seviyeye ulaşıldığını belirtti.

Hsu, bu döneme ait tüketici görüşlerinin 9 Nisan’da yapılacak tarife açıklamalarını kapsadığını bildirdi.

Related Posts

Çiftçilere 6,7 milyar liralık destek ödemesi bugün yapılacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 6 milyar 669 milyon 644 bin 111 lira destekleme ödemesinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını bildirdi.

Petrolde yatay seyir

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 65,74 dolardan işlem görüyor.

Deprem fırsatçıları yine iş başında! Satılık ve kiralık fiyatlara sıkı takip

İstanbul’da yaşanan 6.2’lik şiddetli deprem sonrası fırsatçılar yine harekete geçti. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, İstanbul depremi sonrası kiralık ve satılık ilanlarda yaşanan fiyat artışlarına karşı cezaların uygulanacağını duyurdu. Özellikle bu süreçte vatandaşlar İstanbul dışına harekete geçti. Peki hangi bölgelere talep oldu? İşte detaylar…

KOBİ’lerin yapay zekâ karnesi nasıl?

İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Özdemir, Meclis Yapay Zekâ Araştırma Komisyonu’nda küçük işletmelere yönelik dijital dönüşüm ve yapay zekâ araştırmasından çıkan sonuçları aktardı.

Şirketlerin net döviz açığında rekor: 150 milyar doları aştı!

Şubat ayında finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlıklarında azalma yaşanırken, yükümlülüklerde ciddi bir artış oldu. Firmaların net döviz pozisyonu açığı önemli bir yükselme gösterdi. Bu gelişmelerin ardından, kısa vadeli döviz pozisyonu fazlası ise geçtiğimiz aya göre azaldı.

Şimşek, IMF Başkanı ile görüştü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD’de IMF Başkanı Kristalina Georgieva ile bir araya geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir