Uzmanlar uyardı: Alkol tüketimi için güvenli bir seviye yok

ABD’de Alkol Tüketimi Yılda Yaklaşık 100.000 Kanser Vakasından Sorumlu

Bir rapora göre, alkol tüketimi her yıl ABD’de yaklaşık 100.000 kanser vakasından ve 20 bin kanserden kaynaklı ölümden sorumlu. Kadınlarda meme kanseri ve sindirim sistemi kanserleri gibi birçok kanser türü için risk faktörü olan alkol, en az yedi farklı kanser türü ile doğrudan ilişkilendiriliyor.

DÜŞÜK TÜKETİM BİLE RİSK OLUŞTURABİLİYOR

Özellikle meme, ağız ve boğaz kanserlerinde, riskin günde bir veya daha az içki tüketiminde bile arttığı belirtiliyor. ABD Beslenme Kılavuzları’na göre, kadınlar için günde bir, erkekler için ise bir ila iki içki “sağlıklı sınırlar” olarak kabul edilse de bu miktarın bile kanser riskini artırabileceği vurgulanıyor.

Rapora göre, alkolün kanser riskini artırmasının dört ana nedeni bulunuyor: oksidatif stresi artırarak DNA ve proteinlere zarar vermesi, hormon seviyelerini değiştirerek özellikle meme kanseri riskini yükseltmesi, vücudun kanserojenleri emme hızını artırması ve toksik bir bileşik olan asetaldehite dönüşerek DNA’ya zarar vermesi.

ABD’de alkolle ilişkili kanserlerin en büyük yükünü kadınlarda meme kanseri oluşturuyor. Sadece 2019 yılında meme kanseri ile ilişkilendirilen 44.180 vaka, kadın meme kanseri vakalarının %16,4’ünü temsil ediyor.

ABD Sağlık Direktörlüğü, alkol tüketimi ve kanser arasındaki ilişkiye dair farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Yetişkin Amerikalıların yaklaşık yarısı alkol ve kanser arasındaki bağlantıyı bilmiyor.

Dünya Sağlık Örgütü, alkolü birinci grup kanserojenler arasında sınıflandırıyor ve alkol ürünlerine kanser riski hakkında yeni uyarı etiketlerinin eklenmesi ve eğitim çabalarının artırılması gerektiğini öneriyor.

Related Posts

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Ülkemizden gençler ‘kaygılı’: ‘Gençlerin ülkemizde yaşam kaygısı yüksek’

Türkiye’de gençlerin en büyük sorunlarından biri gelecek kaygısı. Zorlaşan hayat şartları gençleri, geleceğe karşı umutsuzluğa düşürüyor. Şen, bu sürecin gençleri nasıl etkilediğini gazetemize anlattı.

Kanal İstanbul gibi ‘çılgın’ projeler sağlık sorunlarına da neden oluyor: ‘Kentin ısısını artırıyor’

Kanal İstanbul gibi projelerin kentlerde beton yoğunluğunun artmasına neden olduğunu belirten Prof. Dr. Köktürk, “Kirli hava ve artan sıcaklıklar sağlığımızı tehdit ediyor” diye konuştu.

Halsizlik, unutkanlık, yorgunluk… Sebebi sandığınızdan farklı olabilir!

Sürekli yorgun, dalgın ve unutkan mı hissediyorsunuz? Nedeni düşündüğünüzden daha basit olabilir! Uzmanlar demir eksikliğinin sadece kansızlık değil, birçok başka rahatsızlığı da tetiklediğini söylüyor. Peki doğal yolla nasıl önlenir?

Beyni güçlendiren altın üçlü açıklandı!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Başaran, selenyum, çinko, Omega-3 ve kafein gibi nörobesinlerin beyin sağlığını koruduğunu ve bilişsel performansı artırmaya yardımcı olduğunu belirtti. Zihinsel verimlilik için doğru besin tercihleri büyük önem taşıyor. İşte uzmanlara göre beyninizi besleyen ve performansınızı artıran o nörobesinler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir