Zorunlu eğitim

Eğitim Sistemi ve Mesleki Sorunlar

Öncelikle tüm milletimizin Kurban Bayramı’nı tebrik ediyor, Hakk’a takdim edilen kurbanların ilahi mertebeye yakınlığa vesile olmasını diliyorum. Bugün eğitim sistemimizin yol açtığı ve gittikçe sonuçları ağırlaşmaya başlayan bir soruna değineceğim.

28 Şubat sürecinde İmam-Hatip liselerinin önünü kesme çabası, zaten kötü durumda olan meslek liselerini iyice kötürümleştirmişti. İlerleyen süreçte önceki tahribatının tamiri için bir dizi düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeler içinde en önemlisi, ilk okulun yanı sıra orta okul ve lisenin de zorunlu eğitim kapsamına dahil edildiği 4+4+4 düzenlemesidir.

Birincisi: Her şeyden önce bu sistem bir çocuğun liseyi bitirinceye kadar herhangi bir mesleki beceri kazanmasına imkan tanımıyor. Mesleki beceriler için zaten meslek liselerinin açıldığını söyleyebilirsiniz. Fakat Türkiye’de hiçbir zaman meslek liseleri hakiki anlamıyla mesleki beceri kazandıracak kıvama gelmedi.

İkincisi: Sanırım değişik dünya görüşüne sahip eğitimcilere yahut orta ve yüksek eğitimin muhtelif alanlarda hizmet eden hocalara sorsak kahir ekseriyetle Türkiye’de eğitimin zayıf karnının bilhassa lise eğitimi olduğunu söyleyeceklerdir. Orta okul eğitimi de sorunlu ama lise eğitiminin daha derin sorunları var.

Üçüncüsü: Malum olduğu üzere zorunlu eğitim modern bir vakıa ve bir çırpıda sayılamayacak kadar makul veya mazur gerekçeleri olduğu söylenebilir. Lakin bir insanın hayatının on iki yılını bu şekilde doldurmak insan haysiyetiyle ne kadar bağdaşır? Açıkçası bu, bir devletin kendi siyasi hedefleri için dahi çok uzun bir süre. Üstelik lise çağlarındaki gençlerin tamamının böylesi bir eğitim sürecine istekli ve açık olduğunu düşünmek için insan tabiatından habersiz olmak gerekir.

Kuşkusuz eğitimin sorunları, sadece bir sınav sistemi ve müfredat meselesi olarak görüldüğü sürece anlaşılamaz. Genel olarak eğitim sisteminin yapısı, hedefleri, toplumun tarihi ve temel değerleriyle ilişkisi daha derinden ele alınmalı, uygulama zafiyetleri ve genel ahlâkî sorunların eğitimdeki sonuçları hesaba katılmalıdır.

Related Posts

Emekli maaşı zammı 2025 Temmuz’da ne kadar olacak? En düşük emekli maaşı kaç lira olacak?

Memur ve emekli zammında 5 aylık enflasyon farkı belli oldu. Mayıs ayı enflasyon rakamlarının TÜİK tarafından açıklanmasının ardından, emekli maaş zammında gözler haziran ayında açıklanacak enflasyon oranlarına çevrildi. Peki, Emekli maaşı zammı 2025 Temmuz’da ne kadar olacak? En düşük emekli maaşı kaç lira olacak?

Tüketim oranına göre suya kademeli tarife dönemi

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), su tasarrufunu teşvik etmek amacıyla yeni bir fiyatlandırma modeline geçileceğini duyurdu. Buna göre, düşük su tüketimi yapan konut abonelerine yüzde 10 oranında indirim uygulanacak. Öte yandan, 30 metreküp ve …

Emekli seyyanen zam istiyor

Milyonlarca emekli için Temmuz en kritik aylardan. Çünkü maaşlara 6 aylık enflasyon farkları yansıtılacak. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, tam da bu kritik süreçte emekliler için seyyanen zam talebini yineledi. Ergün …

İslam Memiş bekleyen tehlikeyi açıkladı: Türkiye için felaket olur

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, İsrail-İran savaşında en büyük tehlikenin finansal kayıplar değil, nükleer bir felaket olduğunu vurguladı. Memiş, “İran’ın nükleer santrallerine yapılan saldırılarda bir sızıntı olursa, Türkiye sınır …

Benzinden sonra motorine de zam geldi!

Benzinden sonra motorine de zam geldi!

100 yıllık dev ayakkabı markası darboğazda: Konkordato ilan etti

Türkiye’nin önde gelen ayakkabı üretim markası Urgan bazı şirketleri için konkordato ilan etti.